Κριτικές για το βιβλίο «Το σύμπαν σαν νόημα»
Πολύ λίγα είναι συνηθισμένα ή προφανή σ’ αυτή τη συλλογή στοχασμών και σκέψεων του Στράτου Λιακάτου. Μας μιλάει για ανθρώπινα πράγματα: τη ζωή, την αγάπη, την ηθική, την τέχνη, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τη θρησκεία – αλλά στη συμπαντική κλίμακα. Είναι άραγε αυτά ανθρώπινα; Είναι τα ανθρώπινα όντα μια προέκταση του σύμπαντος ή αντίστροφα; Όποια κι αν είναι η απάντηση, ο Στράτος Λιακάτου φροντίζει να τονίσει, με το μοναδικό και επιδέξιο τρόπο του, πως η μεγαλοπρέπεια του νοήματος δεν βρίσκεται απαραίτητα στις απαντήσεις…
Γιώργος ΖώνιοςΔιδάκτωρ του Μ.Ι.Τ
Η σύγχρονη επιστήμη έχει κατορθώσει με ασυνήθιστη επιτυχία να περιγράψει το πώς λειτουργεί η Φύση, από την πιο μικρή κλίμακα χορδών μέχρι τις αχανείς εκτάσεις του σύμπαντος. Είναι, όμως, λιγότερο κατατοπιστική σχετικά με το γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι και με το τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη εμπειρία. Ο Στράτος Λιακάτου καταφέρνει, με μια θαυμάσια οικονομία λέξεων, να χτίσει συνδέσμους ανάμεσα στις πιο μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις και τις πιο βαθιές αγωνίες της ανθρώπινης ψυχής. Πρόκειται για ένα απολαυστικό ποιητικό δοκίμιο.
Ευθύμιος ΚαξίραςΤακτικός Καθηγητής Φυσικής, Παν/μιο Χάρβαρντ
Αυτό το βιβλίο, γραμμένο επιδέξια από το Στράτο Λιακάτου, προσφέρει μια νέα και ελκυστική μείξη της επιστήμης με τη φιλοσοφία. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση σε σκέψεις, ικανές να διεγείρουν και να προκαλέσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.
Γιάννης ΛαδιάςΕπίκουρος Καθηγητής, Παν/μιο Χάρβαρντ
Στο βιβλίο του, «Το σύμπαν σαν νόημα», ο Στράτος Λιακάτου επιχειρεί ένα νοητικό ταξίδι, που οδηγεί σε βαθιές φιλοσοφικές ερμηνείες βασισμένες σε κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης. Η πρωτοτυπία στη σύλληψή του, το βάθος της γνώσης του και η νοητική του δύναμη προκαλούν τεράστια έλξη. Είναι έμπνευση και πρόκληση για τη σκέψη.
Νίκος ΣούκοςΕπίκουρος Καθηγητής, Παν/μιο Χάρβαρντ
Previous
Next
Κριτικές για το βιβλίο «Μια φορά κι έναν καιρό»
Ο Στράτος Λιακάτου φανερώνει μια ποιητική πλευρά της επιστήμης μέσα από τη σκέψη ενός επιστήμονα, την καρδιά ενός ποιητή και την πίστη ενός στοχαστή , όλα με μιας , σαν ένα απολογισμό της ανθρωπότητας στο πέρασμα του χρόνου. Είναι μία σημαντική δουλειά που μιλά στην καρδιά και τη σκέψη μας.
Δρ. Απόστολος ΠαρασκευάςΕπίκουρος Καθηγητής Κολλέγιο της Μουσικής Μπέρκλι, Βοστώνη
Η επιστήμη είναι η μούσα του ποιητή Στράτου Λιακάτου. Στο έργο του Μια φορά κι έναν καιρό κατορθώνει με έναν πρωτότυπο και ιδιόρρυθμο τρόπο να προσεγγίσει το Θεό, το σύμπαν και τον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και τολμηρό έργο, που αποθεώνει την επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη. Ο Στράτος Λιακάτου πλαταίνει τη δημοτικότητα της επιστήμης και ανοίγει νέους ορίζοντες στη μοντέρνα ποίηση.
Δημοσθένης ΦωκάςΔιδάκτωρ Οργανικής Χημείας Πανεπιστήμιο Μπράουν
Η γοητεία που ασκεί η επιστήμη στο βαθυστόχαστο ποιητή Στράτο Λιακάτου είναι προφανής. Με το έργο του «Το σύμπαν σαν νόημα», που εκδόθηκε από τη Σχολή μας τον περασμένο χρόνο, ο ποιητής κατόρθωσε να εκφράσει τις πιο βαθιές σκέψεις του με έναν τρόπο απόλυτα συμβατό με την αναδυόμενη κουλτούρα της εποχής μας που σαρώνεται από τις κάθε λογής επιστημονικές κατακτήσεις. Στο τωρινό έργο του με τον τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό» -συνέχεια του προηγούμενου και το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας- ο Στράτος Λιακάτου φέρνει κοντά τον κόσμο της σκέψης και το σύμπαν στο σύνολό του, μέσα από μια δυναμική σύνθεση επιστημονικής γνώσης που κινείται με μοναδική ευκολία ανάμεσα σε πολύπλοκα θέματα.
Οι θέσεις του για το Θεό, το σύμπαν και τον άνθρωπο βρίσκονται στην κόψη της δημιουργικής σκέψης. Αυτή η συλλογή ποιημάτων ενδέχεται να προκαλέσει αμηχανία στους κύκλους της παγκόσμιας διανόησης που απέκτησε κλασική παιδεία και ποτέ δεν εξερεύνησε τον κόσμο της επιστήμης. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει αναθεωρήσεις σε εκείνους τους επιστήμονες που ποτέ δεν είχαν τη δίψα να μορφωθούν πέρα από το πεδίο της εξειδίκευσής τους. Όπως και να ’χει, το έργο αυτό αντιπροσωπεύει μια υγιή τάση που διακηρύσσει το άκουσμα των επιστημόνων στο χώρο της Τέχνης.
Ο Στράτος Λιακάτου είναι ο εφευρετικός και πρωτοπόρος στοχαστής μιας νέας ασυνήθιστης εποχής. Είναι ο «ποιητής της επιστήμης και του σύμπαντος». Πιστεύω ότι το «Μια φορά κι έναν καιρό» -αν και μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται αρκετά πιο μπροστά από την εποχή του- θα έχει σημαντική επίδραση στη σκέψη του αναγνωστικού κοινού, γιατί απαντιέται στα πραγματικά σύνορα της γνώσης και συντρίβει πελώριους φραγμούς που έχουν ορθωθεί στη διάδοση της πληροφορίας
Δρ. Νίκος ΣούκοςΕπίκουρος Καθηγητής στο Χάρβαρντ
Διευθυντής του Εργαστηρίου «Εφαρμοσμένη Μοριακή Φωτοϊατρική»
Ινστιτούτο Φορσάϊθ, Βοστώνη
Διευθυντής του Εργαστηρίου «Εφαρμοσμένη Μοριακή Φωτοϊατρική»
Ινστιτούτο Φορσάϊθ, Βοστώνη
Previous
Next
Κριτική για το βιβλίο «Μια περίληψη και μια απόκριση»
Η εργασία αυτή μοιάζει με «ΒΙΒΛΟ» των αποσταγμάτων της ανθρώπινης σκέψης που καλύπτει όλη σχεδόν την αγωνία της ύπαρξης και της δράσης του ανθρώπου ως και τη σχέση του με το Θεό και το περιβάλλον σύμπαν, που τον εμπεριέχει και εμπεριέχεται σ’ αυτόν. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι πνευματικής και ψυχικής πληρότητας, με κυβερνήτη στιβαρό, ευφάνταστο, ευρηματικό, όσο και τρυφερό, το συγγραφέα. Στις στάσεις – σταθμούς του ταξιδιού μεγάλες αλήθειες σαν ανατροπές αναμένουν τον αναγνώστη επιβάτη. Αλήθειες που τις ντύνεται ευτυχισμένος σαν να ήταν δικές του. Αλήθειες που δεν υποπτεύθηκε αλλά που, όταν τις συνάντησε, είχε την αίσθηση πως τις περίμενε από πάντα. Όσο το ταξίδι πλησιάζει στο μη προορισμό του, δηλαδή στον τελευταίο σταθμό, απ’ όπου θα ξεκινήσει πάλι ο κύκλος του ταξιδιού της ανθρώπινης σκέψης, τόσο το πνευματικό άρωμα του συγγραφέα δυναμώνει.
Ο Στράτος Λιακάτου επιτυγχάνει κάτι το θαυμάσιο: ενώνει όλες τις δυνάμεις του ανθρώπου, για να κοιτάξει το Θεό στα μάτια. Όχι μόνο τη σκέψη και την επιστήμη, αλλά και την ψυχή, τον έρωτα, την αγάπη.
Ο αναγνώστης, κατά την αποβίβασή του από το πλοίο στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, δεν ξέρει ακριβώς αν ο ίδιος αφομοιώθηκε στο δυνατό και σαγηνευτικό πνεύμα του συγγραφέα ή αν παραχώρησε στο συγγραφέα τον πιο ευρύχωρο τόπο της καρδιάς του. Ίσως και τα δύο.
Φαίδων ΘεοφίλουΠεζογράφος-Ποιητής